Tiff – Ziua 1

Written by


Reacţii adverse (r. David Michán, 2011, Mexic) este un fel de Jurnal al unui nebun modern. Într-o intrigă ce aminteşte uneori de Franz Kafka sau de David Lynch, Daniel (Hector Kotsifakis) porneşte într-o călătorie iniţiatică în care magia şi psihologia sunt mixate cu paranormalul. Filmul este de fapt un one man show, deşi anima, pentru cucerirea căreia se fac sacrificii imense, nu lipseşte. O dilemă posibilă a filmului: aparţine nebunia regiunii psihologice sau parapsihologice a fiinţei? Citatul din William Blake, oarecum determinist dar deosebit de elocvent, amintit în film într-un moment negru, spune totul: „Some are born for sweet delight, some are born for endless night.” Scena autoscopiei şi cea a şedinţei corporatiste cu oameni de carton mi se par extrem de reuşite. Conversaţiile cu câinele-asasin (supraeu sau subconştient?) mi-au amintit de Mr. Rabbit din Donnie Darko.


Babycall (r. Pål Sletaune, 2011, Norvegia, Germania, Suedia) este o producţie parcă făcută la comandă pentru psihanaliză. Complexul lui Oedip pare „eroul” filmului, care se focalizează pe relaţia dintre mamă şi fiu, privită din ambele unghiuri. Anna (Noomi Rapace, star-ul din Fata cu tatuajul în formă de dragon) încearcă să-şi refacă viaţa după despărţirea de un soţ abuziv, care a atentat la viaţa fiului lor iar Helge (Kristoffer Joner) se confruntă cu spectrul despărţirii de mama sa muribundă. Tema dublului este prezentă, de asemenea limita dintre realitate şi imaginaţie este lichidă. Ideea filmului poate fi rezumată astfel: dacă mama este primul nostru adăpost, copilul este cea mai de preţ posesie a mamei.


Deschiderea oficială din Piaţa Unirii a fost sabotată de ploaie, apoi de frig (12°). Trebuie să remarc înainte de toate, solicitudinea voluntarilor, care au fost de nepreţuit. Înaintea filmului serii au fost prezentate două scurt-metraje: Superman, Spiderman & Batman (r. Tudor Giurgiu, 2011) descrie cu autenticitate relaţia tată-fiu dar mesajul traumatic al filmului e oarecum previzibil şi moralist. Le voyage dans la lune (r. Georges Méliès, 1902 !), unul din primele sf-uri din istorie, e genial şi l-aş compara cu poezia simbolistă, care încă era la modă în vremea aceea. Luna reprezintă contrapartea noastră, ţelul nostru ascuns dar poate şi purgatoriul, din care trebuie să ieşim teferi. Efecte speciale extraordinare de acum 110 ani!


Despre oameni şi melci (r. Tudor Giurgiu, 2012) este o comedie amară, cu iz sociologic, constituind o radiografie a anilor ’90, când comunismul rezona încă în spirit, dacă nu şi în literă. Există trei planuri principale, cel focalizat pe Monica Bârlădeanu fiind cel mai slab. Dorel Vişan este însă neînlocuibil, simulând la perfecţie atitudinea acelor oameni, care au confiscat şi vândut România, acum două decenii. Andi Vasluianu se dovedeşte un june prim credibil, carismatic – la un nivel mai subtil, pastişându-l pe Brando (On the Waterfront). Mesajul clar: sperma unui muncitor român nu valorează nimic. În plus, îmi amintesc de sărăcia violentă a acelor ani, când 50 $ semnificau, pare-se, etalonul succesului.

Ştefan Bolea

Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website

shoes of the fisherman the