aparitie: “cîntece pentru Jusa” de Leonard Ancuța

Written by


Am plăcerea să vă anunț apariția unui nou volum de versuri – “cîntece pentru Jusa”, semnat de Leonard Ancuța și publicat de Editura Charmides.
“cîntece pentru Jusa” este al doilea volum de versuri de Leonard Ancuța, după “Iubirea e amintirea unui viol” apărut în 2011 la Editura herg Benet. Autorul a mai publicat romanele “Control” (ed. Tritonic, 2009) și “!nfernul” (ed. Tracus Arte, 2010), precum și volumul de povestiri ” join’t” (ed. ATU, 2012).
Pentru a vă face o idee despre conținutul acestui volum aveți mai jos cîteva dintre opiniile celor care l-au citit deja și care semnează În loc de prefață la începutul acestui volum. De asemenea am atașat un document care conține o mica selecție de poeme din volum.


Despre “Cântece pentru Jusa”

Robert Şerban:Chiar dacă scrie despre tot felul de grozăvii – iar moartea şi singurătatea sunt două, deşi nu chiar cele mai… grozave, dintre ele -, Leonard Ancuţa o face fără ostentaţie, grandilocvenţă, epatare, trăirisme, ci cu naturaleţea celui care chiar e înăuntrul poveştii. Nu e fals fiindcă ştie despre ce este vorba, inclusiv când “vorba” e şoptită de Imaginaţie. Cartea aceasta, Cântece pentru Jusa, constituie un argument al faptului că vigurosul debut al lui Leonard Ancuţa în poezie, cu volumul Iubirea e amintirea unui viol, nu a fost o… plesneală. Sau dacă a fost, atunci şi aceasta este încă una. Două cărţi ca o pereche de palme pe obrajii palizi şi subţiri ai căutătorului de poezie.

Alex Ștefănescu:Volumul “Cântece pentru Jusa” se remarcă prin sensibilitate şi fantezie, printr-un mod delicat de a configura viziuni îndrăzneţe: “o linişte din aia când înălţarea până la dumnezeu/ se face mergând pe pământ,/ ca dintr-un sat în altul.”; “perdelele nu mişcă îmi dau senzaţia că sunt locuitorul/ unei fotografii”; “înfige seringa asta/ adânc/ la rădăcina fericirii” etc. E o plăcere să ai în bibliotecă o asemenea carte, ştiind că (aproape) oriunde ai deschide-o dai peste poezie bună.

Felix Nicolau:Când am început să ascult/citesc poemele “Cântece pentru Jusa” am crezut că mi se intonează un imn adresat iubirii. Mai apoi am înţeles că eroina principală era singurătatea, nu iubirea. Singurătatea poetică e în 2, 3, 1000 sau în unicitate. Singurătatea de aici este de cele mai multe ori una de cuplu, flancată, însă de o mulţime de fiinţe şi lucruri. Iar când ai curajul să-ţi trăieşti singurătatea, atunci abia auzi timpul ronţăind la speranţele noastre nebuneşti. Poezia aceasta măsoară praful rămas în urma pasiunilor – şi o face fără isterii, fără teribilisme, cu seriozitate melancolică, uneori disperată. Cam cum se încolăceşte muzica celor de la Sopor Aeternus, eterna aţipeală, intens absorbită de poet. Noul romantism este când cinic, când şfichiuitor. Singura lui ambiţie e aceea de a seduce pe ritmuri de jazz sau blues. Arătându-se fragil, el îşi ascunde puterile. Dacă îl crezi, rişti, dacă nu-l crezi, viaţa nu are niciun farmec.

Florin Caragiu:Poemele lui Leonard Ancuţa abundă de imagini puternice, într-o curgere nestăpânită ce traversează paradisuri şi infernuri virtuale. Asistăm la tragedia unui “supraom” învins, inevitabil, de propria lume golemică, de neantul propriului său vis, de violenţa erotică ce sfârşeşte prin a-şi aneantiza propria lume. Poezia însăşi pare o proliferare menită să acopere ruptura între dragoste şi adevăr, reflectată în imaginea lui Dumnezeu, gândită, pe alocuri, caricatural. Şi totuşi, (supra)firescul sacralităţii întrupate irumpe, surprinzător, în liniştea în care “înălţarea pînă la dumnezeu/ se face mergînd pe pămînt,/ ca dintr-un sat în altul”, sau în care întrepătrunderea erotică are loc “ca un vis printr-o rugăciune”.

Olga Delia Mateescu: Aș putea să scriu doar o frază la modă, gen “ieșit din comun și nu procedează ca la carte”. Nu ajunge. Nici măcar “orgoliu rănit în căutarea unui scop nobil” sau “furia conștiinței despică maladiv autorul”. Nu sunt suficiente pentru o poezie (pe care am descoperit-o cu mare plăcere on-line!) ca a unui Hefaistos îndrăgostit de frumusețea unei Afrodite. Nu de femeia însăși. De aici natura alterată, singurătatea perpetuă, “durerea ca un plic netrimis”, încărcătura erotică dură a unui caz poetic dificil. Dar dincolo de toate și fără a cita versuri, (mai bine citiți-le!) uneori autorul ascunde într-o lirică, pe care paradoxal și-o refuză, o fragilă copilărie revoltată în fața maturizării. “Mama e un spital unde merg de bună-voie să mă vindec de orice”, spune, deși scrisul mi se pare a-i fi acel tovarăș de viață, plin de cele lumești, ca o cană legată cu lanț la ciutura unei fîntîni.

Cristian Petru Bălan: Remarcabilă la poezia lui Leonard Ancuța este puterea ei de abstragere a adevărului din tot galimatiasul înconjurător înecat în ceaţa venalităţii ce sufocă tot mediul lui înconjurător, autorul nefiind un utopist liric, ci un protestatar frustrat de durităţile vieţii, care refuză o lume impasibilă ce se degradează vizibil, fizic şi moral, impunându-ne convingerile lui de adevăr obiectiv sau subiectiv. Autorul dispune de abilităţi de strateg al limbajului şocant, creator de diorame lirice coagulate într-o voce coerentă, generatoare de imagini care ne ameţesc prin zig-zagul lor efervescent, fiindcă ideile se telescopează dintr-una într-alta, semănând puţin cu tehnica folosită de James Joyce în romanul său “Ulise”. Leonard Ancuţa a creat, în Cîntece pentru Jusa, un mic univers, spiralele galaxiei lui prozodice acoperind o impresionantă pluritate tematică – poezia filosofică (sau, cel puţin, frizând filosofia existenţei), poezii ale setei de puritate, poezii ale neliniştii sufleteşti, poezii ale vieţii boeme, ale fericirii evanescente, dar cred că cele mai temperamentoase rămân totuşi versurile lui de dragoste, fiindcă, da: L.A. este un maestru al versurilor erotice.

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website

shoes of the fisherman the