Interviu cu Loredana Drăgan, nevăzătoare

Written by


 

 

„Cel mai important pentru mine este să nu aştept de la nimeni milă

 

 

Loredana s-a născut nevăzătoare, mama sa având RH-ul negativ, fapt ce i-a afectat vederea iremediabil încă din primele zile de viaţă, fără a-i oferi o soluţie de vindecare. Originară din Vâlcea, Loredana a absolvit Şcoala pentru Deficienţi de Vedere, din Bucureşti, şi apoi Şcoala Specială pentru Nevăzători de la Arad. Iar în prezent lucrează ca maseur terapeut în Bucureşti.

Viaţa însă a fost blândă cu Loredana Drăgan, acum în vârstă de 37 de ani, aducându-i un cale un coleg de şcoală, care a dorit să-i fie alături, „la bine şi la greu”, astfel ca ea şi Dan sunt căsătoriţi de 17 ani şi au împreună o fată, care nu a moştenit problemele de vedere ale părinţilor săi.

 

Ce înseamnă frumuseţea pentru tine?

Frumuseţea se simte la un om după sufletul şi comportamentul pe care îl are. Frumuseţea reală este cea interioară. Chipul nu e atât de important pentru a fi frumos.

 

Care e cel mai frumos vis al tău?

Îmi doresc să am în continuare o căsnice fericită, cum am avut şi până acum, şi să am mari bucurii din partea fetei mele, pe care o susţin din toate punctele de vedere.

 

Ce pasiuni ai?

Mie îmi place sportul foarte mult, să mă implic în tot felul de activităţi sportive: în special popice sau atletism. Dar nu prea ni le permitem, din punct de vedere financiar. Îmi place fotbalul, îmi place să merg în tribune pe stadion, iar echipa mea favorită este Steaua. Atmosfera de pe stadion o trăiesc la fel ca un văzător, o simt foarte intens. Ştiu ce se întamplă pe gazon din ce se întâmplă în tribune, adrenalina mea e la fel de mare ca oricărui om prezent acolo.

 

Credit foto: Daniel Vrăbioiu
 

„Dacă sunt o persoană cu un handicap, asta nu înseamnă că nu aş putea să fac orice. Să calc rufe, să spăl, să fac de mâncare…” Loredana Drăgan, nevăzătoare

 

 

Care sunt cele mai importante lucruri pentru tine, în viaţă?

Cel mai important pentru mine e să pot să muncesc şi să îmi întreţin familia şi să nu aştept de la nimeni milă. Dacă sunt o persoană cu un handicap, asta nu înseamnă că nu aş putea să fac orice. Orice! Să calc rufe, să spăl, să fac de mâncare, pot să fac atât de multe, dar nu

 

 

 

am condiţiile optime pentru a mă desfăşura aşa cum îmi doresc eu, cum simt că pot să o fac.

 

Ce înseamnă fericirea pentru tine?

Copilul meu mă face cea mai fericită femeie, şi familia, în general. Fata mea face atletism de performanţă, iar când are rezultate bune, mă încurajează şi îmi dă putere să lupt pentru ea şi mai mult, să îi fie cât mai bine. Sunt cea mai fericită, când ştiu că ea este bine şi că nu îi lipseşte nimic.

 

În aceste momente eşti o femeie fericită?

Da, chiar mă consider o femeie fericită. Sunt o persoană puternică şi lupt pentru mine şi familia mea. Mă consider un om normal, fără frustrări, sunt un om frumos, în felul meu. De fapt, fiecare om e frumos în felul lui. Poate că dacă nu eram nevăzătoare, nu puteam să fac multe lucruri din cele pe care le fac acum. „Defectul” meu m-a încurajat să îmi depăşesc limitele şi să încerc să fac orice. Consider că optimismul pe care îl am m-a ajutat foarte mult în viaţă şi îmi place să-l transmit mai departe.

 

 

Campania „Frumuseţea este şi în ochii care nu văd se va încheia cu o expoziţie foto, cu vânzare, în data de 19 noiembrie 2013, ora 18:30, la Sala de Expoziţii F64.

Acesta este cu adevărat un eveniment care merită atenţia şi implicarea societăţii româneşti. Frumuseţea se află, cu siguranţă, şi în ochii care nu văd. Aceşti ochi aparţin semenilor noştri nevăzători care gândesc şi iubesc cu suflet, care te îmbrăţişează şi îţi transmit căldură, curaj, demnitate. Nevăzătorii sunt oameni. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l conştientizăm cu toţii şi să-l transpunem în fapte, prin implicarea nevăzătorilor în proiecte prin care aceştia să simtă, să experimenteze, să aibă emoţii. Fragilitatea şi sensibilitatea acestora trebuie să ne preocupe, să ne determine să construim pentru ei un mediu cald şi protector. Stă în puterea noastră să le oferim încredere şi putere pentru a visa. Aşteptările noastre de la această campanie sunt mari şi ne privesc direct pe noi: să stăm un pic în loc, să ne oprim din tumultul vieţii de zi cu zi şi să apreciem încăpăţânarea nevăzătorilor de a vedea, prin ochii minţii, culorile lucrurilor ce ne înconjoară. Să învăţăm de la ei să iubim bucuriile date de fapte şi lucruri simple şi să învăţăm să respectăm ceea ce avem. Susţinem initiaţiva şi îi felicităm pe cei care au organizat această campanie. Stă în puterea noastră să schimbăm lucrurile în bine, iar organizarea acestor evenimente reprezintă un semn că ne aflăm pe un drum bun: al solidarităţii umane, al implicării sociale”, sunt de părere reprezentanţii F64 Studio.

 

 

 

 

Pentru mai multe detalii, accesaţi şi pagina de Facebook: https://www.facebook.com/FrumuseteaEsteSiInOchiiCareNuVad

 

Sponsori: Dove

 

Parteneri principali: Asociaţia Nevăzătorilor din România, Iiana.ro, F64, Privileg Catering, L’occitane, Florăria Iris

 

Parteneri media: Story, Q magazine, Unica, Avantaje, Libertatea, Psyhologies, The Epoch Times România, Ciao, Spy, Romania Insider, Calendar Evenimente, Cinemagia, Cinefan, Ziarul Metropolis, La Revista, 7 seri, Egophobia, bookmag.ro, cariereonline, Artc Act Magazine, catavencii.ro, cosmopolitan.ro, femeia.ro, miresici.ro, mami.ro, money.ro, hipmag.ro, stirifeldefel.ro, mayra.ro,  autentici.ro, avocatnet.ro, CSRevolution, Agentia de carte, filme-carti.ro, Anchetatorul modern, blogatu.ro, dordeduca.ro, Ceainăria La un ceai, Fundaţia Calea Victoriei, hotnews.ro

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website

shoes of the fisherman the