Avangarda revizitata. Editia a III-a

Written by


Am bucuria sa anunt continuarea proiectului curatorial “Avangarda revizitata. Avangarda europeana in ANFR (1919-1939)”, cu editia a III-a, dedicata avangardelor germane si olandeze. Sesiunea dedicata celor doua directii va fi proiectata Sambata, 26 octombrie,incepand cu ora 19.00, la Cinemateca Eforie (Sala Jean Georgescu) din Bucuresti, Str. Eforie Nr. 2, unde va invitam si va asteptam!

Mai multe detalii mai jos, in materialele atasate sau pe: http://wp.me/p1AbHm-1do

Pentru parcursul intregului demers, click aici: http://igormocanu.wordpress.com/?s=avangarda+revizitata&submit=Search
Ganduri bune si multumiri,

Igor Mocanu | art critic, curator
(+40) 722 85 34 05
igor.mocanu@gmail.com
http://igormocanu.wordpress.com/

Avangarda revizitata. Editia a III-a: AVANGARDA GERMANA & OLANDEZA

Avangarda Europeana in Arhiva Nationala de Filme a Romaniei 1919-1939

Editia a III-a: AVANGARDA GERMANA & OLANDEZA

Miercuri, 23 octombrie, ora 19.00 – Cinemateca Eforie

Sambata, 26 octombrie, ora 19.00 – Cinemateca Eforie

Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Filme a Romaniei a lansat, incepand cu 17 noiembrie 2012, un demers de revizitare a operelor cinematografice create de regizorii avangardei europene, cu scopul cercetarii modului in care s-a constituit cultura vizuala autohtona si cultura filmului in perioada de dinainte si de dupa nationalizarea din 1948 a productiei cinematografice din Romania, cat si a filmelor detinute de cinematografele locale. Prima editie a proiectului, in numar sase sesiuni, a cuprins avangarda cinematografica franceza; cea de-a doua editie a abordat, timp de trei sesiuni, avangarda sovietica; editia a treia se ocupa, intr-o sesiune unica, de avangardele germana si olandeza.

Artisti: Walter Ruttmann, Carl Mayer, Joris Ivens, Mannus Franken

Concept si viziune curatoriala: Igor Mocanu

Organizatori: Cinemateca Eforie – Arhiva Nationala de Film a Romaniei

In numarul 6 pe octombrie 1928 al revistei unu, pe ultima pagina, citim: “Simfonia marei Capitale. Vedeti-l la unul din cinematografele de pe Bulevard”. Aceasta e prima si, cred, ultima mentiune a realizatorului de la Frankfurt, daca exceptam participarea acestuia la filmarea scenei cu soimul din vis pentru Die Nibelungen (1924) al lui Fritz Lang, pelicula ce fusese analizata de Barbu Florian intr-un text scris in 1925 si publicat in revista Integral. Filmarile la Berlin: Die Sinfonie der Grisstadt se incheiasera la finele lui 1927, iar in primele luni ale lui 1928 pelicula circula deja in copie atat in Europa, cat si peste ocean, in America. Este totusi surprinzatoare promptitudinea cu care cinematografele bucurestene centrale preiau si difuzeaza filmul, o opera documentara in ultima instanta, chiar daca poetica si uneori suprasaturat metaforica, in care dinamismul urban industrial al marii capitale nemtesti este ponderat numai de linistea premonitorie a evreilor care se plimba neabatuti pe strazi. O promptitudine a cinematografelor autohtone cu atat mai neobisnuita, cu cat pelicula e una din primele care intr-un fel canonizeaza seria de documentare avangardiste care sa inchine ode si simfonii vizuale marilor orase ale lumii, serie inceputa in 1921 cu Manhattan al lui Paul Strand si Charles Sheeler, continuata cu Rien que les heures (1926) al lui Alberto Cavalcanti si chiar cu Berliner Stilleben (1926) al lui László Moholy-Nagy, si ajungand apoi pana la Robert J. Flaherty, Ilia Kopalin si Mihail Kaufman, Svatopluk Innemann, Dziga Vertov, Adalberto Kemeny si Rudolf Rex Lustig, Corrado d’Errico, Eugen Deslav, José Leitão de Barros, Jean Vigo, Jay Leyda, Irving Browning, Manoel de Oliveira, Bonney Powell, Iosif Poseslkii si Rafail Ghikov sau Otakar Vávra. Evident, aceasta lista a creatorilor de simfonii urbane ar fi in mod cras incompleta fara De brug (1928) si Regen (1929) ale regizorului olandez Joris Ivens, ultima in colaborare cu Mannus Franken, scurtmetraje care vor oferi un loc aparte autorului lor in campul cinematografului de avangarda.

Editia a III-a:

BERLIN: SIMFONIA UNUI MARE ORAS / BERLIN: DIE SINFONIE DER GROSSTADT

Germania, 1927, a/n, Documentar

R. Walter Ruttmann (ca Walther Ruttmann)

S. Karl Freund, Carl Mayer, Walter Ruttmann (ca Walther Ruttmann)

Muzica: Edmund Meisel

Operatori: Robert Baberske, Reimar Kuntze, László Schäffer, Karl Freund

Dir. artistic: Erich Kettelhut

Cu: Paul von Hindenburg

Producator: Karl Freund

PODUL / DE BRUG

Olanda, 1928, a/n, Documentar

R. Joris Ivens

S. Joris Ivens

Imagine: Joris Ivens

Producator: CAPI-Amsterdam

PLOAIA / REGEN

Olanda, 1929, a/n, Documentar

R. Joris Ivens, Mannus Franken

S. Joris Ivens, Mannus Franken

Imagine: Joris Ivens

Muzica: Lou Lichtveld (1932), Hanns Eisler (1941)

Producator: CAPI-Amsterdam


Igor Mocanu | art critic, curator
 
(+40) 722 85 34 05
igor.mocanu@gmail.com
http://igormocanu.wordpress.com/

Tags: ,

Posted on: October 24, 2013

Filed under: anunturi culturale

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website

shoes of the fisherman the