Editura Cartier la Gaudeamus 2008

Written by


anunt primit la redactie:

Vizitati, in perioada 19-23 noiembrie, standul Editurii Cartier, aflat pe strada Liviu Rebreanu la nr. 12 (v. harta alaturata).
Standul Editurii Cartier – un concept de design realizat de artistul vizual Crina Cranta

Asistenti: Veronica Angelescu, Ionut Nedelea si Carolina Rautchii

 

 
Noutati Editura Cartier

 

In Colectia „Cartier Istoric”:

 

Philippe Nemo, Ce este Occidentul?, Traducere din franceza de Adrian Ciubotaru, Editura Cartier, Colectia „Cartier Istoric”, Chisinau, 2008, 168 p., pret: 26 RON.

 

Intrebare de la care porneste studiul lui Philippe Nemo, Ce este Occidentul?, este: prin ce serie de factori a ajuns civilizatia occidentala sa fie o combinatie de „norma a legii, democratie, libertate de gindire, ratiune critica, stiinta si economie libera baza pe proprietatea privata”? Occidentul a evoluat ca o serie de elemente Intr-o sinteza mult mai fericita decIt partile ei. Crestinismul, crede Nemo, a patruns In Occident nu ca o religie, ci ca „un spirit etic de cInd lumea”. Occidentul nu a fost niciodata In plin consens In privinta credintei. Credinciosii s-au pomenit din totdeauna Intr-o lume pe care parte au construit-o, parte au mostenit-o din trecutul clasic. Daca Occidentul nu ar fi fost de la bun Inceput crestin, probabil nu ar fi devenit niciodata Vestul dinamic si modern de astazi. Modul In care Philippe Nemo Intelege logica libertatii ca fiind nu doar spirituala si politica, ci spirituala, politica si economica In acelasi timp, este un alt moment puternic al cartii.

 

Philippe Nemo (n. 1949), filozof si scriitor francez contemporan. Profesor la ESCP-EAP (Ecole supperieure de commerce de Paris – Ecole europeenne des affaires). Domeniul lui de interes il constituie istoria ideilor, in special istoria intelectuala a liberalismului. Dintre lucrarile lui remarcam, in particular: Histoire des idees politiques dans l’Antiquite et au Moyen Age, PUF, 1998 (distinsa cu Prix Koenigswarter de l’Academie des siences morale set politiques), Hitoire des idees politiques aux Temps moderne set contemporains, PUF, 2002.

 

Traducatorul Adrian Ciubotaru a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii „Alecu Ruso” din Balti. Traduceri: Jean Marie-Schaeffer, Adio, estetica, Stiinta, 2001; Wladimir Troubetzkoy, Sankt-Petersburgul, un mit literar, Stiinta, 2005; Jean Grondin, Hermeneutica, Stiinta, 2008; Jacques Le Goff, Europa explicata tinerilor, Cartier, 2008; Jacques Duquesne, Dumnezeu pe intelesul nepotilor mei, Cartier, 2008.

 

Multumim revistei Timpul si blogului altmarius pentru sprijinul acordat in promovarea acestui volum.

 

Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu, Volum coordonat de Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Ciprian Siulea, Ovidiu Tichindeleanu, Editura Cartier, Colectia „Cartier Istoric”, Chisinau, 2008, 280 p., pret: 29 RON.

 

Iluzia anticomunismului. Lecturi critice ale Raportului Tismaneanu este un volum colectiv, coordonat de Vasile Ernu, Costi Rogozanu, Ciprian Siulea si Ovidiu Tichindeleanu. Participa cu texte notabile si critice sociologi, politologi, filozofi din Romania, care si-au propus, impreuna cu antologatorii, o recitire critica a textului care s-a numit “Raportul Tismaneanu”. Numele acestor participanti sint: Florin Abraham, Gabriel Andreescu, Daniel Barbu, Alex. Cistelecan, Andor Horvath, Adrian-Paul Iliescu, Costi Rogozanu, Michael Shafir, Andrei State, Ciprian Siulea, Ovidiu Tichindeleanu si Dan Ungureanu.

 

Vasile Ernu – Nascut in 1971. Este absolvent al Facultatii de Filozofie (Universitatea „A.I. Cuza” Iasi, 1996) si al masteratului de filozofie (Universitatea „Babes-Blyai”, Cluj, 1997). A fost redactor fondator al revistei Philsophy & Stuff si redactor asociat al revistei Idea arta + societate. Autor al volumului Nascut in URSS, Editura Polirom, 2006, distins cu premiul pentru debut al Romaniei literare si cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din Romania.

 

Costi Rogozanu – Nascut in 1977. Este autorul cartilor Agresiuni, digresiuni (critica si eseu) si Fuck the cool. Spune-mi o poveste (beletristica). Lucreaza pentru ziarul Cotidianul, scrie saptaminal la Money Express si este posesorul Blogului fara insusiri.

 

Ciprian Siulea – Nascut in 1969 la Brasov. Profesor de stiinte socio-umane in perioada 1995-1999, ziarist intre 2004 si 2008, in prezent traducator. Autor al volumului Retori, simulacre, imposturi, Compania, 2003.

 

Ovidiu Tichindeleanu – Studii de filozofie la Cluj si Strasbourg, doctor in filozofie (Binghamton University, 2008). Redactor al revistei Idea arta + societate si coordonator de colectie al editurii Idea Design & Print, cofondator al Indymedia Romania.

 

Multumim revistei Observator cultural pentru sprijinul acordat in promovarea acestui volum.

 

Robert Deliege, Introducere in antropologia structurala. Levi-Strauss astazi, Traducere din franceza de Ioan T. Bita, Editura Cartier, Colectia „Cartier Istoric”, Chisinau, 2008, 2008, 192 p., pret: 26 RON.

 

Structuralismul, si mai ales varianta sa lévi-straussiana, a facut obiectul unei adevarate mode, al unei adevarate pasiuni, am putea spune. Toata lumea incepuse sa vorbeasca despre schimb, despre regulile de casatorie cu verisoara incrucisata, despre mituri….

 

Robert Deliege, diplomat al Universitatii din Oxford, profesor de etnologie al Universitatii din Louvain si profesor asociat al Universitatii din Lille 3, membru al Academiei Regale din Belgia si autor al numeroase lucrari stiintifice, semneaza, printre altele, urmatoarele studii: Les Intouchables en Inde (Imago, 1995); Gandhi (PUF, 1999); Anthropologie de la perente (Armand Colin, 1996; ed. a II-a, 2006); Le Systeme des castes (PUF, 1993), Une histoire de l’anthropologie. Ecoles, auteurs, theories (Seuil, 2006; trad. in romana: O istorie a antropologiei. Scoli, autori, teorii, Cartier, 2007).

 

Traducatorul Ioan T. Bita, a absolvit Facultatea de Litere din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, sectia Limbi Moderne Aplicate (franceza-rusa). Traduceri: Serge Bernstein si Pierre Milza, Istoria Europei, vol. I, Institutul European, 1996; Robert Deliege, O istorie a antropologiei, Cartier, 2007; Olivier Forcade si Sebastien Laurent, Serviciile secrete. Puterea si informatia secreta in lumea moderna, Cartier, 2007. Autor (in colaborare cu Sorina Danaila) al volumului Traduire, c’est trahir, Stiinta, 2004 (ed. a II-a, Polirom, 2006).

 

Multumim revistei aLtitudini pentru sprijinul acordat in promovarea acestui volum.

 

Didier Chaudet, Florent Parmentier, Benoit Pelopidas, Imperiul in Oglinda. Strategii de mare putere in Statele Unite si in Rusia, Traducere de Gabriela Siclovan, Editura Cartier, Colectia „Cartier Istoric”, 2008, 338 p., pret: 32 RON.

 

La momentul revenirii Rusiei pe scena internationala, ideea de imperiu a cunoscut o reinnoire in ochii intelectualilor care cautau sa influenteze marile puteri, fie ca acestia erau neo-conservatorii de la Washington, fie neo-eurasistii de la Moscova. Analiza traditiei politice in care se inscriu acestia din urma scoate la lumina niste imperii care nu-si dau numele si care tradeaza mult nationalism in spatele retoricii imperiale. Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia este un aprofundat studiu geopolitic care incearca sa defineasca gradul de convergenta dintre acesti intelectuali si politica externa a celor doua mari puteri – Statele Unite si Rusia – care deseneaza viitorul ordinii internationale.

 

Didier Chaudet – Politolog, specializat mai ales in istoria Asiei Centrale. Licentiat al Sciences Po Paris, este in prezent doctorand la aceasta institutie. A studiat relatiile internationale la Universitatea Al Farabi din Almaty (Kazahstan) in perioada 2005-2006. A efectuat mai multe sejururi in Statele Unite ale Americii si in lumea musulmana. A fost Fox International Fellow la Universitatea din Yale in perioada 2006-2007. Este specializat in probleme de istorie si politologie privind Asia Centrala, Orientul Mijlociu si Statele Unite ale Americii. Didier Chaudet este interesat de impactul marilor puteri asupra zonelor geopolitice instabile. Este autorul volumului Les neoconservateurs americains face a l’Islam (UniversCites, 2005) si coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008). Didier Chaudet este initiatorul, unul din membrii fondatori si presedintele proiectului Euro Power / Europe Puissance.

 

Florent Parmentier – Doctorand in stiinte politice la Institutul de Studii Politice din Paris si asistentul profesorului Zaki Laidi la Centre Europeen. Este licentiat al Sciences Po Paris. Florent Parmentier a fost lector la Academia de Relatii Internationale si de Studii Diplomatice din Chisinau in 2000 si asistent al cursurilor de Relatii Internationale pe lânga centrul universitare din Nancy in perioada 2004-2005. Este membru al consiliului de administratie al asociatiei franceze de studii ucrainene (AFEU). Analist politic pentru portalul francofon Moldavie.fr, el este cofondatorul centrului de afaceri franco-moldovenesti. Interesele sale de cercetare includ studiul PESC, al periferiei europene (Rusia, Ucraina, Republica Moldova) si problema Statului in relatiile internationale. El este, de asemenea, unul din membrii fondatori ai Europe Power / Europe Puissance. Florent Parmentier este autorul volumului La Moldavie a la croisee des chemins (Paris, Editoo, 2003) si coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008).

 

Benoit Pelopidas – Politolog, specialist in probleme de aparare. Licentiat al Sciences Po Paris, prepara in prezent o teza in co-tutela cu Universitatea din Geneva. Din 2005 este asistentul universitar al profesorului Ghassan Salamé la Institutul de Studii Politice din Paris si asistent universitar la Universitatea din Geneva din noiembrie 2006. Cercetarile sale privesc pululatia nucleara, stapânirea armamentului, denuclearizarea si, in special, normele in contextul relatiilor internationale. Benoit Pélopidas este coautor al lucrarii Imperiul in Oglinda. Strategii de Mare Putere in Statele Unite si Rusia (Editura Cartier, 2008).

 

Multumim revistelor Observator cultural, Timpul si Tiuk!, cit si blogului altmarius pentru sprijinul acordat in promovarea acestui volum.

 

In Colectia „Biblioteca deschisa”:

 

Denis Guedj, Teorema papagalului, Roman, Traducere din franceza de Alexandru Siclovan, Editura Cartier, Colectia „Biblioteca deschisa”, Chisinau, 2008, 720 p., pret: 48 RON.

 

Pierre Ruche, un fost librar, acum retras la pensie, primeste o scrisoare misterioasa din Amazonia, scrisa cu putin timp inaintea mortii sale de catre prietenul sau Grosrouvre. In acelasi timp, acesta din urma ii lasa mostenire o biblioteca fabuloasa consacrata in intregime matematicii. Dar cum poate el sa intre in posesia acestei pretioase biblioteci? Pentru a ajunge la ea, Pierre Ruche este nevoit sa se apuce din nou de matematica, la virsta de 84 de ani.

Cum se explica misterul disparitiei lui Grosrouvre? Pentru asta, Pierre Ruche, insotit de Perrette, de Max, de Jonathan si Lea, gemenii, si de Nofutur, papagalul amnezic, se lanseaza intr-o calatorie indelungata prin istoria matematicii, incepind cu grecii antici si pina in zilele noastre.

 

Denis Guedj (nascut in 1940, la Setif) este matematician si profesor de istoria si epistemologia stiintelor la Universitatea Paris VIII. El este autorul romanelor: La Meridienne (Robert Laffon, 1997), L’Empire des nombres (Gallimard, 1996), La theoreme du perroquet (Seuil, 1998), Genis ou le bambou parapluie (Seuil, 1999), Le metre du monde (Seuil, 2000), One Zero Show – Du point a la ligne (Seuil, 2001), Les cheveux de Berenice (Seuil, 2003), Zero (Robert Laffont, 2007), si al eseurilor La revolution des savants (Gallimard, 1988), La Bela – Autobiographie d’une caravelle (Seuil, 2001) si Les mathematiques expliquees a mes filles (Seuil, 2008).

 

Alexandru Siclovan este licentiat in informatica. Traduceri: Denis Guedj, Matematica explicata fiicelor mele, Cartier, 2008.

 

Multumim revistei Cultura si blogului altmarius pentru sprijinul acordat in promovarea acestui volum.

 

In Colectia „Codobelc”:

 

Povestile Albei-ca-Zapada istorisite in lumea intreaga, de Fabienne Morel si Gilles Bizouerne, Ilustratii de Charlotte Gastaut, Traducerea din franceza de Andreea Trinca, Editura Cartier, Colectia „Codobelc”, Chisinau, 2008, 96 p., pret: 38 RON.

Fabienne Morel si Gilles Bizouerne rescriu povestile selectionate pentru aceasta culegere, cu exceptia basmului fratilor Grimm, reprodus in franceza in varianta originala tradusa de Marthe Robert. Sursa exacta a fiecarei povesti este indicata la sfirsitul acestora.

 

Fabienne Morel, initial ghid-conferentiar, apoi  Invatatoare, a lucrat In domeniul editurii, Inainte de a deveni autoare de povesti. Impreuna cu Deborah Di Gilio, face parte din  malitiosul duo «Ulei de masline si unt sarat». Este co-autor al lucrarii Ce este patrimoniul?, aparuta In seria Arts a editurii Autrement Junior, si coordonatoarea colectiei «Inconjurul lumii Intr-o poveste».

http://www.huiledolivebeurresale.eu

 

Gilles Bizouerne  este autor de basme si s-a dedicat povestilor dupa ce a calatorit mult. A fost laureat al societatii Fondation de France In 2000 si finalist al Jocurilor Francofoniei In 2005. In prezent, preda basmul la Conservatorul din Paris. Recita povesti spectatorilor de toate vârstele, singur sau cu acompaniament muzical.

 

Traducatoarea Andreea Trinca este profesoara de limba franceza la Colegiul National „Mihai Eminescu” din Iasi. A fost bursiera in cadrul programului Socrates-Erasmus la Universitatea Sorbonne-Nouvelle Paris III. Este si traducatoarea volumului Povestile Cenusaresei istorisite in lumea intreaga (in curs de aparitie la Editura Cartier).

 

NOTA! Solicitati de la Standul Editurii

“booklitul” Cartier,

revendicat de la rangul de booklet,

un concept grafic realizat de

artistul vizual Vitalie Coroban.

Pret: 0 RON.

 

 

 

Editura Cartier, la toate tirgurile bune

 

V-am introdus in baza noastra de date pentru ca am considerat ca sunteti interesat(a) de noutatile Editurii CARTIER, iar daca adresa dumneavoastra de e-mail a ajuns din greseala la noi, ne cerem scuze si va rugam sa ne trimiteti un reply cu mentiunea DEZABONARE. Va multumim.


Igor Mocanu

Cartier Publishing House – PR Manager
(+40) 0722 85 34 05
imocanu@cartier.md
www.cartier.md

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website

shoes of the fisherman the