Zilele Monica Lovinescu Ediţia a II-a

Written by


am primit la redactie:

PROGRAMUL  CULTURAL:

1. Zilele Monica Lovinescu Ediţia a II-a.

2. Premiul Naţional  2009 Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca 2009 oferit de Consiliul Judeţean Suceava.

…………………………………………….

Data desfăşurării: 20-21 aprilie, 2009, la Suceava şi Fălticeni

 

 

 

REPERE DIN PROGRAM:

 

 

–        I. Instituirea Premiului :

Premiul Naţional anual “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca” pentru anul 2009

 

 

Preşedintele Consiliului  Judeţean Suceava, domnul Gheorghe Flutur, a aprobat la Suceava în luna martie instituirea Premiului Naţional anual “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”, precum şi decernarea acestui premiu pentru anul 2009 între 20-21 aprilie, la Suceava, în cadrul Zilelor Monica Lovinescu, Ediţia a II-a. Este, aceasta, încă o dovadă a aprecierii înalte pe care administraţia suceveană şi personal domnul preşedinte Gheorghe Flutur , o acordă valorilor reale ale culturii româneşti. Această apreciere se înscrie între gesturile de merit cultural de excepţie legate de recuperarea şi cunoaşterea mai profundă a celor doi dispăruţi: merită amintit aici efortul Editurii Humanitas, condusă de domnul Gabriel Liiceanu, de a fi editat pentru români, în ultimii douăzeci de ani, opera integrală a Monicăi Lovinescu; nu trebuie uitate eforturile ICR şi ale domnului Vladimir Tismăneanu de a sprijini activitatea de cercetare, de recuperare şi de restituire a operei precum şi de reevaluare a importanţei Monicăi Lovinescu. La toate acestea se adaugă eforturile publicaţiilor ce au editat consecvent texte monicalovinesciene, critică şi istorie literară monicalovinesciană: România Literară, Vatra, Hyperion, Orizont, Convorbiri literare, Steaua, Poesis, Familia, Oglinda Literară, Romanian Times, Viaţa Românească etc.

La 20 aprilie se împlineşte un an de la trecerea în eternitate a Monicăi Lovinescu, moment când se va organiza o comemorare la Cimitirul Tâmpeşti (Grădini) din Fălticeni, la cripta Lovineştilor, unde repauzează, începând cu luna mai 2008, soţii Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.

În vederea decernării Premiului Naţional, s-a desemnat un Juriu Naţional al anului 2009 pentru acordarea Premiului Naţional “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca” 2009. Drept semn al recunoaşterii importanţei operei critice, filosofice şi de idei lăsată de Monica Lovinescu şi Virgil  Ierunca, juriul naţional este format din personalităţile cele mai reprezentative din domeniul culturii şi al intelectualilor de atitudine.

Importanţa evenimentului: …………………………………………………………………………………

Zilele Monica Lovinescu vor menţine vie memoria  uneia dintre personalităţile române ilustre, de nivel european, ce a marcat în mod decisiv prin atitudinea şi activitatea sa istoria şi evoluţia României sub totalitarism.

 

 Organizarea acestor zilelor la Suceava şi Fălticeni nu este întâmplătoare. Pe de o parte,  este vorba despre respect şi despre recunoaşterea valorii reprezentate de Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca. Pe de altă parte, intră în joc opera de administrare locală a acestui tezaur uman viu (revenit în patria mamă abia după stingerea din viaţă a celor doi soţi, din păcate), dar şi efortul de perpetuare în cultura şi educaţia românească a numelui lor, a operei lor,  precum şi a drumului deschis de aceştia.

 

Premiul Naţional “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca” va consacra în viitor excelenţa operei şi vieţii a doi dintre cei mai celebri disidenţi, oameni de cultură şi intelectuali publici de elită ai României.

 

Ambele evenimente, Zilele Monica Lovinescu şi  Premiul “Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca”,  duc mai departe modelul de intelectual public angajat în apărarea valorilor liberal-democrate  antitotalitare, de luptător pentru drepturile omului şi cetăţeanului, de critic literar şi artistic ce aşează în centrul judecăţii sale dominanta est-etică.  Procesele de restituire a adevărurilor istoriei recente a României şi de condamnare a totalitarismului bolşevic din Estul Europei se află abia la începuturi, dar ele trebuie să se hrănească  şi în viitor din discursul public al intelectualilor angajaţi de mâine, pentru a căror identificare şi formare modelul Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca este obligatoriu.

 

 

 

 

 

 Ponderea Zilelor Monica Lovinescu 2009, Editia a II-a, va fi dată mai ales de:  a)  instituirea şi decernarea Premiului Naţional Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, precum şi:  b) de capitalul de imagine democrată şi de politici culturale  europene moderne conferite  de o bună  comunicare între partenerii culturali cât şi de o mediatizare importantă.

Scopul proiectului nostru este acela de a menţine vii memoria şi modelul marilor dispăruţi  Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca (şi cu atât mai mult cu cât ei fac parte acum din tezaurul românesc uman adăpostit de judeţul Suceava), cât şi interesul public pentru opera şi ideile lor, devenite din nou cât se poate de actuale datorită caracterului lor universal : în  vremuri de ceaţă şi dictatură, când democraţia  este ameninţată, intelectualul public şi scriitorul nu se pot izola la marginea societăţii aşteptând să li se aşeze îngerul  pe umăr, în timp ce civilizaţia lor este ameninţată  sau chiar distrusă. Fragila civilizaţie democrată  românească  va avea întotdeauna nevoie de  modelele reprezentate de Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.

 

 

 

 

 

 

 

 

–         II. Luni, 20 martie, la Cimitirul din Fălticeni, comemorarea a un an de la trecerea în nefiinţă a Monicăi Lovinescu Fiind a doua zi după Paşti, ceremonia religioasă va avea loc la ora 11, când se termină slujba pascală.

–         Ora 12.30, la Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni: colocviul „Un an fără Monica Lovinescu”.  Vor participa prestigioşi oameni de cultură, din educaţie  şi din administraţie, politicieni şi media.

 

 

–        III. Marţi, 21 martie: conferinţa domnului Gheorghe Grigurcu.

–         Ora 12, Biblioteca Bucovinei, Suceava, conferinţa domnului Gheorghe Grigurcu.

–         Vernisajul expoziţiei de carte şi documente „Monica Lovinescu – Din nou acasă”.

–         Vor participa prestigioşi oameni de cultură, din educaţie  şi din administraţie, politicieni, societate civilă şi media.

 

 

Acest program  de punere în prezent a operei Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, recuperează un fragment din  memoria conştiinţei româneşti libere de dictatură, restituind culturii noastre rădăcinile ei indestructibile.

 

 

Autoare Proiect:
Angela Furtună
 

Scriitoare, publicistă, membră a Uniunii Scriitorilor din România

Coordonatoarea proiectului Zilele Monica Lovinescu 2009

Coordonatoarea decernării Premiului Naţional anual Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca 2009

Angela Furtuna
angela.furtuna@gmail.com
angela_furtuna@yahoo.com
# comunicatul in format doc

Comments

No Comments

Add a Comment

Name *

Mail *

Website

shoes of the fisherman the